9/9

Στρατιωτικοί Επίδεσμοι Επειγόντων Israeli, Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

31/10/2018
Admin Admin

Επί σειρά ετών, μία από τις πιο αποτρέψιμες αιτίες θανάτων σε μη θανατηφόρα τραύματα ήταν η αδυναμία γρήγορης και αποτελεσματικής διακοπής της αιμορραγίας. Ο αμερικανικός στρατός συνήθιζε να μεταφέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες από τα πεδία μάχης στα νοσοκομεία, κάτι που συχνά οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη απώλεια αίματος. Σήμερα, η τακτική της φροντίδας τραυματιών στρατιωτών έχει αλλάξει και οι πληγές αντιμετωπίζονται επί τόπου.

Ο Επίδεσμος Israeli

Ο επίδεσμος έκτακτης ανάγκης ή ισραηλινός επίδεσμος (επίδεσμος Israeli) είναι μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή πρώτης βοήθειας που χρησιμοποιείται σε προ-νοσοκομειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση πληγών και τραυμάτων με δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία.

Ο επίδεσμος Israeli είναι ένας ελαστικός επίδεσμος με ένα μη κολλητικό επίθεμα υψηλής απορροφητικότητας ραμμένο εσωτερικά. Ο επίδεσμος έχει μια ενσωματωμένη μπάρα πίεσης, η οποία επιτρέπει στον στρατιώτη να περιστρέψει το επίδεσμο γύρω από το τραύμα μία φορά και στη συνέχεια να αλλάξει την κατεύθυνση του επίδεσμου, γύρω από το άκρο ή το τμήμα του σώματος, για να δημιουργηθεί πίεση στην πληγή. Εκτός από αυτό, η μπάρα πίεσης καθιστά ευκολότερη την επίδεση του επιδέσμου. Μια ράβδος κλεισίματος στο τέλος του επίδεσμου σημαίνει ότι τοποθετείται σωστά στη θέση της και ότι δεν θα γλιστρήσει. Ο επίδεσμος εκτάκτων αναγκών Israeli τοποθετείται εύκολα, όπως θα δείτε και παρακάτω, ακόμα και με ένα χέρι, ασκεί αποτελεσματική πίεση στα τραύματα, ελέγχει την απώλεια αίματος και προλαμβάνει το αιμορραγικό σοκ και τον θάνατο.

Το μέγεθος μπορεί να κάνει τη διαφορά

Υπάρχουν τρεις επιλογές πλάτους στις 4, 6 και 8 ίντσες για την αντιμετώπιση τραυμάτων διάφορων μεγεθών και σε διαφορετικά σημεία του σώματος καθώς και η επιλογή επιδέσμου 6 ιντσών με διπλό επίθεμα για την αντιμετώπιση διαμπερών τραυμάτων. Οι επίδεσμοι των 4 και 6 ιντσών είναι καταλληλότεροι για ανοιχτά τραύματα σε άκρα ή μικρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα ενώ ο επίδεσμος των 8 ιντσών είναι καταλληλότερος για μεγαλύτερα τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Επίσης οι επίδεσμοι Israeli μπορούν να χρησιμοποιηθουν για την αντιμετώπιση τραυματισμών στο κεφάλι ή και ως τριγωνικοί επίδεσμοι στήριξης.


Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να προμηθευτείτε τους επιδέσμους εκτάκτων αναγκών Israeli σε όποιο μέγεθος επιθυμείτε καθώς και μεγαλη ποικιλία σε προμήθειες και εξοπλισμό για κάθε τύπο φαρμακείου Α’ Βοηθειών.


Βασικές Οδηγίες Τοποθέτησης Επιδέσμου Israeli


Βήμα 1ο: Τοποθετήστε το επίθεμα στην πληγή και τυλίξτε τον επίδεσμο γύρω από το άκρο ή το σώμα

Βήμα 2ο: Περάστε τον επίδεσμο μέσα από την ράβδο πίεσης

Βήμα 3ο: Σφίξτε τον επίδεσμο

Βήμα 4ο: Τραβήξτε προς την αντίθετη φορά πιέζοντας τη ράβδο επάνω στο επίθεμα

Βήμα 5ο: Συνεχίστε να τυλίγετε τον επίδεσμο σφιχτά προς την αντίθετη φορά πάνω από την μπάρα πίεσης και καλύψτε όλες τις άκρες του επιθέματος

Βήμα 6ο: Ασφαλίστε τις άκρες τις λαβής ασφαλείας στον ελαστικό επίδεσμο

Εάν θέλετε να εφαρμόσετε περισσότερη πίεση μπορείτε να στριφογυρίσετε τη λαβή ασφαλείας όπως θα κάνατε με τη λαβή ενός ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης πριν την ασφαλίσετε στον επίδεσμο.


Τοποθέτηση Επιδέσμου με Διπλό Επίθεμα (Επίδεσμος 6” Second Pad)

O επίδεσμος Israeli με διπλό επίθεμα είναι παρόμοιος με τον κανονικό επίδεσμο με τη διαφορά πως έχει ένα δεύτερο επίθεμα για τραύματα όπως πυροβολισμούς που έχουν τραύματα εισόδου και εξόδου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τη ράβδο πίεσης στο μεγαλύτερο τραύμα και το δευτερεύον μαξιλάρι απορρόφησης στο μικρότερο τραύμα και ακολουθήστε τα παραπάνω βήμα για την σωστή τοποθέτησή του.


Τοποθέτηση στην Κοιλιακή Χώρα

Μικρότερα Τραύματα (Επίδεσμοι 4” και 6”)

Οι κοιλιακές πληγές δεν χρειάζονται μεγάλη πίεση επειδή δεν υπάρχει κανένα κόκαλο για να ασκηθεί πίεση.

Το επίθεμα θα πρέπει να τοποθετείται πάνω από το τραύμα και να τυλίγεται όπως το στήθος ή το άκρο, χώρις όμως να ασκείται το ίδιο μεγάλη πίεση. Ο σκοπός της επίδεσης ενός κοιλιακού τραύματος είναι να κρατήσει το τραύμα αποστειρωμένο και να αποφευχθεί η μόλυνση. Εάν είναι δυνατόν, υγράνετε το στρώμα απορρόφησης πριν την εφαρμογή. Ένα ξηρό επίθεμα θα κολλήσει στο τραύμα καθώς το αίμα πήζει και ενδέχεται το τραύμα να ξανανοίξει όταν αφαιρεθεί ο επίδεσμος.


Μεγαλύτερα Τραύματα (Επίδεσμος 8”)

Η μέθοδος εφαρμογής είναι σχεδόν η ίδια με τον βασικό επίδεσμο Israeli, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σε αυτό το μοντέλο η ράβδος πίεσης δεν βρίσκεται στο κέντρο του επιθέματος επειδή εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό σε μεγάλες πληγές οι οποίες δεν θα επωφεληθούν από την εστιασμένη υψηλή πίεση καθώς οποιαδήποτε αιμορραγία θα απλωθεί σε μεγάλη περιοχή. Η πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι η προστασία της καθαριότητας.

Κανονικά, το δέρμα σας λειτουργεί ως εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και τον έξω κόσμο. Όταν κόβεται η αιμορραγία βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης πιέζοντας βρωμιές και θραύσματα έξω από το σώμα. Με πληγές όμως που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή το δέρμα είτε έχει υποστεί βλάβη είτε έχει αφαιρεθεί και έχετε χάσει αυτό το προστατευτικό φράγμα. Για να αποφύγετε τη μόλυνση βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές του επιθέματος καλύπτονται από τον ελαστικό επίδεσμο, ώστε να μην μπορούν να προσκολληθούν στις άκρες του εξωτερικοί παράγοντες μόλυνσης. Ο άλλος λόγος που η ράβδος πίεσης βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά του επιθέματος είναι για τραύματα του κορμού. Η τοποθέτηση αυτή σας επιτρέπει να καλύψετε περισσότερο από το επίθεμα με τον επίδεσμο, με μια λιγότερη περιστροφή του περιτυλίγματος γύρω από το σώμα.

Τέλος, ένα λεπτό φύλλο πλαστικού καλύπτει το επίθεμα στο συγκεκριμένο επίδεσμο. Αυτό αποτρέπει την αποξήρανση των κοιλιακών τραυμάτων, προστατεύει τον ευαίσθητο ιστό από το να κολλήσει στο επίθεμα και βοηθά στη σφράγιση του τραύματος έναντια σε εξωτερικούς παράγοντες μόλυνσης.


Τοποθέτηση σε Τραύματα στο Κεφάλι

Οι επίδεσμοι Israeli μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο κεφάλι, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ιδιαίτερη τεχνική περιτύλιξης για να εξασφαλίσετε τη σωστή πίεση και περίδεση. Όταν αντιμετωπίζεται τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής, ο επίδεσμος θα τείνει να γλιστρήσει προς τα πάνω κατά μήκος της καμπύλης του κεφαλιού, οπότε πρέπει να τυλίξτε τον επίδεσμο κάτω από το πηγούνι μία φορά για να το κρατήσετε στη θέση του. Περάστε τον επίδεσμου πίσω από το επάνω άκρο της ράβδου πίεσης για να αλλάξετε την κατεύθυνση περιτύλιξης όπως φαίνεται στο βίντεο εδώ.


Τοποθέτηση σε Τραύματα στο Λαιμό

Οι τραυματισμοί στο λαιμό μπορεί να επηρεάσουν 3 σημαντικά πράγματα. Τον αεραγωγό, τα αιμοφόρα αγγεία ή τη σπονδυλική στήλη. Όταν χρησιμοποιείται επίδεσμο πίεσης στις πληγές του λαιμού, ο αεραγωγός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός και δεδομένου ότι τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού σας τρέχουν κατά μήκος των δύο πλευρών της τραχείας, ανησυχούμε κυρίως για σοβαρή αιμορραγία από κοψίματα στο πλάι του λαιμού σε αντίθεση με το εμπρός ή το πίσω μέρος.

Επομένως, ο στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον ασθενή να αναπνεύσει. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το μαξιλάρι απορρόφησης στην τραυματισμένη πλευρά του λαιμού και περάστε τον επίδεσμο κάτω από την αντίθετη μασχάλη όπως φαίνεται στο βίντεο εδώ.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική