9/9

Haix®: Λειτουργικά υποδήματα βάσει αυστηρών προτύπων ασφαλείας

01/01/2017
Admin Admin



Τι είναι αυτό που οι θρυλικοί πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι πυροσβέστες της Πόλης του Μεξικού, του Αμβούργου, της Μόσχας και του Κέιπ Τάουν καθώς και η Γερμανική αντι-τρομοκρατική ομάδα GSG 9, στρατιωτικές μονάδες στην Ευρώπη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αφγανιστάν έχουν κοινό με εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμούς ή τσουνάμι σε όλο τον κόσμο; Όλοι τους φοράνε παπούτσια κατασκευασμένα από την Haix®.

Η Haix® θεωρείται μία από τους κορυφαίους κατασκευαστές λειτουργικών παπουτσιών για πυροσβέστες, αστυνομικούς και ειδικές δυνάμεις παγκοσμίως. Με πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και με ανάπτυξη νέων προϊόντων, η παγκόσμια εταιρεία από τη Βαυαρία είναι έτοιμη να θέσει νέα πρότυπα όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την καινοτομία.

Ποιά είναι όμως όλα αυτά τα κριτήρια βάσει των οποίων η Haix® έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσων επαγγελματιών, και όχι μόνο, ανά τον κόσμο και να γίνει μία από τις κορυφαίες επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία;

Τα παπούτσια τα οποία κατασκευάζει η Haix® είναι υψηλών προδιαγραφών, από υλικά άριστης ποιότητας και κατασκευάζονται εξ’ολοκλήρου στα ιδιόκτητα εργοστάσια που διαθέτει σε Γερμανία και Κροατία. Η ποιότητα των υλικών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του οίκου, καθώς και το σεβασμό στα αυστηρά Ευρωπαϊκά πρότυπα κατασκευής επαγγελματικών υποδημάτων και υποδημάτων ασφαλείας, προσφέρουν ασύγκριτη προστασία και ξεκούραστη πολύωρη χρήση σε κάθε εργασία αλλά και σε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα.

Ας δούμε όμως ξεχωριστά τις απαιτήσεις που καλύπτουν τα υποδήματα της Haix® σε κάθε κατηγορία, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο το οποίο ακολουθεί η κάθε μία από αυτές.


EN ISO 20345, Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας, Υποδήματα Ασφαλείας

Τα παπούτσια εργασίας και βιομηχανικής ασφάλειας του Γερμανικού οίκου ακολουθούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας EN ISO 20345:2011 το οποίο καθορίζει τις βασικές και πρόσθετες (προαιρετικές) απαιτήσεις για υποδημάτα ασφαλείας γενικής χρήσης και σκοπού και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την προστασία από μηχανικούς και θερμικούς κινδύνους, την αντίσταση ολίσθησης και την εργονομική συμπεριφορά. Τα παπούτσια της Haix® λοιπόν που έχουν πιστοποιηθεί από αυτό το πρότυπο ανήκουν σε μία από τις τέσσερις (4) κατηγορίες ασφαλείας που αυτό ορίζει και για την εύκολη αναγνώρισή τους σηματοδοτούνται ως εξής:


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ / ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

SB

Καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις (περιλαμβάνει το καπάκι προστασίας δαχτύλων)

S1

Όπως SB, περιλαμβάνει επιπλέον: κλειστή φτέρνα, ικανότητα απορρόφησης ενέργειας στην περιοχή της φτέρνας, αντοχή σε καύσιμα, αντιστατικότητα

S2

Όπως S1, επιπρόσθετες απαιτήσεις όσον αφορά την εισροή και την απορρόφηση νερού

S3

Όπως S2, επιπρόθετη προστασία από διάτρηση, ανάγλυφη σόλα


EN ISO 20347, Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας, Επαγγελματικά Υποδήματα

Τα επαγγελματικά αστυνομικά και στρατιωτικά υποδήματα της Haix® ακολουθούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας EN ISO 20347:2012 το οποίο καθορίζει τις βασικές και πρόσθετες (προαιρετικές) απαιτήσεις για επαγγελματικά αποδήματα που δεν εκτίθενται σε μηχανικούς κινδύνους (όπως πρόσκρουση αντικειμένων, συμπίεση). Τα παπούτσια που έχουν πιστοποιηθεί από αυτό το πρότυπο ανήκουν σε μία από τις τέσσερις (4) παρακάτω κατηγορίες ασφαλείας που αυτό ορίζει και για την εύκολη αναγνώριση τους σηματοδοτούνται ως εξής:


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ / ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

OB

Καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις (περιλαμβάνει το καπάκι προστασίας δαχτύλων)

O1

Όπως OB, περιλαμβάνει επιπλέον: κλειστή φτέρνα, ικανότητα απορρόφησης ενέργειας στην περιοχή της φτέρνας, αντιστατικότητα

O2

Όπως O1, επιπρόσθετες απαιτήσεις όσον αφορά την εισροή και την απορρόφηση νερού

O3

Όπως O2, επιπρόθετη προστασία από διάτρηση, ανάγλυφη σόλα



EN 15090, Υποδήματα για την Πυροσβεστική

Τα πυροσβεστικά υποδήματα της Haix® Γερμανίας ακολουθούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 15090:2012 το οποίο καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για υποδήματα που προορίζονται για πυροσβεστική χρήση και σχετικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο οι πυροσβεστικές μπότες χωρίζονται σε τρεις (3) τύπους και ταξινομούνται σε δύο κωδικούς με βάση το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται.


ΤΥΠΟΣ

ΧΡΗΣΗ

1

Εξωτερική χρήση, πυρόσβεση κτηρίων και δασών. Καμία προστασία έναντι διάτρησης, καμία προστασία δακτύλων ποδιών, καμία προστασία έναντι χημικών κινδύνων.

2

Χρήση σε όλα τα είδη πυρόσβεσης και διάσωσης στα οποία απαιτείται προστασία έναντι διάτρησης και προστασία δαχτύλων ποδιών, καμία προστασία έναντι χημικών κινδύνων

3

Χρήση σε όλα τα είδη πυρόσβεσης και διάσωσης στα οποία απαιτείται προστασία έναντι διάτρησης και προστασία δαχτύλων ποδιών, συμπεριλαμβανόμενης της προστασίας έναντι χημικών κινδύνων


ΚΩΔΙΚΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

I

Υποδήματα από δέρμα ή άλλα υλικά, με εξαίρεση τα υποδήματα αποκλειστικά από καουτσούκ ή πολυμερή

II

Υποδήματα αποκλειστικά από καουτσούκ (δηλαδή πλήρως συγκολημένα υποδήματα) ή υποδήματα αποκλειστικά από πολυμερή (δηλαδή πλήρως φορμαρισμένα υποδήματα)


Οι βασικές απαιτήσεις για τις μπότες πυροσβεστικής κωδικού ταξινόμησης I καθορίζονται, φυσικά, από το πρότυπο πυροσβεστικών υποδημάτων (EN 15090) καθώς όμως και από το πρότυπο υποδημάτων ασφαλείας (EN ISO 20345). Με αυτό τον τρόπο οι πυροσβεστικές μπότες της Haix® καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων και εξασφαλίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας και προστασίας, υποδήματα κατασκευασμένα για να είναι λειτουργικά και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Κάποιες από αυτές τις απαιτήσεις καλύπτουν την αντοχή στο νερό (EN ISO 20345), θερμομόνωση και αντοχή στη θερμότητα ακτινοβολίας, αντοχή στις φλόγες, ασφάλεια έναντι διάτρησης (EN ISO 20345) και προστασία δαχτύλων (όχι απαραίτητα στον τύπο 1), ειδικά εργονομικά χαρακτηριστικά και κατασκευή σύμφωνα με το EN ISO 20345. Tέλος, τα πυροσβεστικά υποδήματα που έχουν πιστοποιηθεί από αυτά τα πρότυπα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες ασφαλείας και για την εύκολη αναγνώρισή τους σηματοδοτούνται ως εξής:


ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ / ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Για τον τύπο 1

F1I

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για αντιστατικότητα

F1PA

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για ασφάλεια έναντι διάτρησης και αντιστατικότητα

F1I

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για ηλεκτρικά μονωτικά υποδήματα

F1PI

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για ασφάλεια έναντι διάτρησης και για ηλεκτρικά μονωτικά υποδήματα

Για τον τύπο 2

F2A

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για αντιστατικότητα

F2I

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για ηλεκτρικά μονωτικά υποδήματα

Για τον τύπο 3

F3A

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για αντιστατικότητα

F3I

Όλες οι τυποποιητικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για ηλεκτρικά μονωτικά υποδήματα



Εικονόγραμμα για την πυροσβεστική σύμφωνα με το EN 15090



Το απεικονιζόμενο εικονόγραμμα πρέπει να τοποθετείται σε ένα ορατό εξωτερικό σημείο του υποδήματος, με ελάχιστο μέγεθος 30 x 30 mm και η κατηγορία ασφαλείας θα πρέπει να αναγράφεται στην δεξιά κάτω γωνία του εικονογράμματος.



Πρόσθετες Απαιτήσεις για Ιδιαίτερες Εφαρμογές με Αντίστοιχα Σύμβολα

Τα υποδήματα ασφαλείας, τα επαγγελματικά υποδήματα αλλά και οι πυροσβεστικές μπότες της Haix® πέραν των κατατάξεων ασφαλείας και των βασικών απαιτήσεων προστασίας καλύπτουν και κάποιες πρόσθετες (προαιρετικές) απαιτήσεις οι οποίες ορίζονται από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα EN ISO 20345:2011 και EN ISO 20347:2012 και για την εύκολη αναγνώρισή τους σηματοδοτούνται ως εξής:


ΣΥΜΒΟΛΟ

ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ

P

Προστασία από διάτρηση

Υπόδημα σε Συναρμολογημένη Κατάσταση

A

Αντιστατικά υποδήματα

HI

Θερμομόνωση του συμπλέγματος της σόλας

HI1

Επίπεδο θερμομόνωσης συμπλέγματος της σολας στους 150˚C για 30 λεπτά

HI3

Επίπεδο θερμομόνωσης συμπλέγματος της σολας στους 250˚C για 40 λεπτά

CI

Μόνωση έναντι ψύχους του συμπλέγματος της σόλας

E

Ικανότητα απορρόφησης ενέργειας στη φτέρνα

WR

Υδατοστεγανότητα

M

Προστασία μεταταρσίου

AN

Προστασία οστών αστραγάλων

CR

Αντοχή κοπής

WRU

Εισροή και απορρόφηση νερού

Επάνω Τμήμα Υποδήματος

HRO

Συμπεριφορά έναντι επαφής με θερμότητα (300˚C για 60 δευτερόλεπτα)

Σόλα

FO

Αντοχή έναντι καυσίμων

ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΟ

ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ

SRA

Δοκιμασμένη σε κεραμικά πλακάκια με SLS (διάλυμα λαυρυλοθειικού νατρίου)

Σόλα

SRB

Δοκιμασμένη σε χαλύβδινο δάπεδο με γλυκερίνη

SRC

Δοκιμασμένη σε κεραμικά πλακάκια με SLS (διάλυμα λαυρυλοθειικού νατρίου) και σε χαλύβδινο δάπεδο με γλυκερίνη


Υπάρχουν όμως και εργασίες για τις οποίες χρειάζεται το εκάστοτε υπόδημα να έχει το κάτι παραπάνω όσον αφορά την προστασία του εργαζόμενου. Εργασίες που απαιτούν ηλεκτρικά μονωμένα υποδήματα ή ακόμα υποδήματα με προστασία τραυματισμών από αλυσοπρίονο. Η Haix® αντιλαμβάνεται αυτές τις ανάγκες και οι ειδικοί αυτοί κίνδυνοι καλύπτονται από συμπληρωματικά πρότυπα που σχετίζονται με την εργασία.


EN ISO 17249, Υποδήματα ασφαλείας με προστασία έναντι κοπής από αλυσοπρίονο

Για την αντίσταση και προστασία έναντι κοπής από αλυσοπρίονο υπάρχει το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN ISO 17249:2013 την πιστοποίηση του οποίου φέρουν κάποια από τα υποδήματα ασφαλείας και τα επαγγελματικά υποδήματα της Haix®. Το πρότυπο αυτό ορίζει τρεις (3) κλάσεις προστασίας κοπής - Class 1, Class 2 και Class 3 - οι οποίες αναφέρονται σε διαφορετικές ταχύτητες της αλυσίδας του αλυσοπρίονου - 20, 24 και 28 m/s αντίστοιχα.

Βέβαια μία 100% προστασία κοπής από χειροκίνητα αλυσοπρίονα δε μπορεί να διασφαλιστεί με εξοπλισμό ατομικής προστασίας ωστόσο με σωστή διαμόρφωση του εξοπλισμού, των υποδημάτων σε αυτή την περίπτωση, είναι δεδομένος ένας βαθμός προστασίας. Εδώ έρχεται η τεχνογνωσία της Haix® να επιτύχει αυτή την προστασία με διάφορες αρχές λειτουργίας όπως ίνες οι οποίες μπλοκάρουν την κίνηση της αλυσίδας με την είσοδό τους στο γρανάζι κίνησης και φρενάρισμα της αλυσίδας με χρήση ινών υψηλής αντοχής στην κοπή οι οποίες μειώνουν την ταχύτητα της αλυσίδας απορροφώντας κινητική ενέργεια.


Εικονόγραμμα για την προστασία έναντι κοπής από αλυσοπρίονο


Το απεικονιζόμενο εικονόγραμμα πρέπει να τοποθετείται σε ένα ορατό εξωτερικό σημείο του υποδήματος, με ελάχιστο μέγεθος 30 x 30 mm και θα πρέπει να αναγράφεται η κλάση προστασίας κοπής.



Ηλεκτρικά μονωμένα υποδήματα (EN ISO 20345/20347/17249 και EN 15090)

Ηλεκτρικά μονωμένα υποδήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη να αποφεύγεται η ηλεκτροστατική φόρτιση εξαιτίας απαγωγής ηλεκτρικών φορτίων, ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος ανάφλεξης εύφλεκτων ουσιών ή ατμών μέσω σπινθήρων, και όταν δεν αποκλείεται πλήρως ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από κάποια ηλεκτρική συσκευή ή μέσω εξαρτημάτων που φέρουν τάση.

Θα πρέπει ωστόσο να γίνει σαφές ότι τα αντιστατικά υποδήματα δεν προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας, καθώς δημιουργούν μόνο αντίσταση μεταξύ εδάφους και πέλματο, συνεπώς ο χρήστης του υποδήματος θα πρέπει να λαμβάνει πάντοτε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Η ηλεκτρική αντίσταση αυτού του τύπου υποδήματος μπορεί να αλλάξει σημαντικά λόγω λυγίσματος, ρύπανσης ή υγρασίας. Αυτό το υπόδημα δεν αντιστοιχεί στην προδιαγραφόμενη λειτουργία του όταν χρησιμοποιείται σε υγρές συνθήκες. Συνεπώς είναι αναγκαίο να φροντίζετε το προϊόν να μπορεί να πληροί την προκαθορισμένη λειτουργία του για απαγωγή ηλεκτροστατικών φορτίσεων και να προσφέρει προστασία στη διάρκεια χρήσης του. Για τον λόγο αυτό συνιστάται στο χρήστη, εφόσον είναι αναγκαίο να διενεργεί έναν επιτόπου έλεγχο της ηλεκτρικής αντίστασης τακτικά και σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Υποδήματα της ταξινόμησης Ι, πυροσβεστικά υποδήματα δηλαδή, μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, αν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε συνθήκες υγρασίας, και να καταστούν έτσι αγώγιμα. Αν χρησιμοποιηθεί το υπόδημα σε συνθήκες, στις οποίες το υλικό της σόλας αλλοιωθεί, ο χρήστης θα πρέπει να ελέγχει τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του υποδήματός του κάθε φορά πριν εισέλθει σε μία επικίνδυνη περιοχή. Κατά τη χρήση δεν θα πρέπει να τοποθετούνται μονωτικά συστατικά στοιχεία μεταξύ της εσωτερικής σόλας του υποδήματος και του πέλματος του χρήστη, με εξαίρεση κανονικές κάλτσες. Αν τοποθετηθεί ένα ένθεμα μεταξύ της εσωτερικής σόλας του υποδήματος και του πέλματος του χρήστη, θα πρέπει να ελέγχεται η σύνδεση υποδήματος/ενθέματος ως προς τα ηλεκτρικά της χαρακτηριστικά.


Γνωρίζοντας τα πρότυπα ασφαλείας των οποίων φέρουν πιστοποιήσεις τα υποδήματα της Haix® και μαθαίνοντας τα σύμβολα με τα οποία σηματοδοτούνται οι απαιτήσεις, βασικές και προαιρετικές, που καλύπτουν αυτά τα πρότυπα για την ατομική σας προστασία και ασφάλεια είναι πλέον εύκολο να καταλάβει κανείς ποιο είναι το υπόδημα το οποίο καλύπτει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.

Η Haix® Γερμανίας κάνει το πρώτο βήμα. Αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις δύσκολων επαγγελμάτων σε αντίξοες συνθήκες και με σεβασμό στους πελάτες συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία δέρματα και υφάσματα άριστης ποιοτητας με καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να προσφέρει σε κάθε έναν από εμάς τα υποδήματα που χρειάζεται για την εργασία και για κάθε δραστηριότητα. Εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να φροντίζουμε καθημερινά τα υποδήματα αυτά, με τον σωστό τρόπο, ώστε να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής τους και να μπορούν να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.


Για κάθε βοήθεια και πληροφορία που μπορεί να χρειαστείτε επικοινωνήστε με τη NEOMED, επίσημη αντιπροσωπεία και γραφείο πωλήσεων της Haix® στην Ελλάδα.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική